Essentiële onderhoudstips voor je woning: duurzaamheid en veiligheid voor nieuwe en bestaande woningen

23.09.2024
Orangerie

Essentiële onderhoudstips voor je woning

Onderhoud van je woning is cruciaal, of je nu in een nieuwe woning woont of een oudere woning bezit. Goed onderhoud zorgt voor een langere levensduur en meer wooncomfort. In deze blog bieden we praktische onderhoudstips voor je woning, en bespreken we ook de wettelijk verplichte keuringen die je zeker niet mag vergeten.

1. Voorkomen is beter dan genezen

Een goed onderhouden woning zorgt voor een langere levensduur en meer wooncomfort. Door te investeren in een kwalitatieve renovatie en duurzame materialen, kun je veel onderhoudsproblemen voorkomen.

A. Duurzame materialen

Duurzame materialen zoals hardhout, natuursteen en hoogwaardig isolatiemateriaal kunnen slijtage en schade door weersomstandigheden aanzienlijk verminderen. Deze materialen zijn ontworpen om lang mee te gaan, wat resulteert in een kleinere noodzaak tot vervangingen en reparaties.

Afbeelding
Duurzame materialen

B. Kwalitatieve plaatsing

Kwalitatieve plaatsing van dakbedekking, ramen en deuren, en sanitair draagt bij aan een lagere onderhoudsbehoefte. Goed geplaatste geveldelen en professioneel geplaatst sanitair hebben minder kans op lekkages, tocht, en andere problemen die vaak tot zeer dure reparaties leiden. Controleer het sanitair daarom ook frequent op lekkages en verstoppingen. Laat de waterleidingen om de paar jaar controleren op roest en slijtage.

2. Seizoensgebonden onderhoud voor bestaande woningen

Vooral woningen ouder dan 10 jaar hebben regelmatig onderhoud nodig om de woning in topconditie te houden en grotere, meer structurele problemen te voorkomen. Seizoensgebonden onderhoud helpt je woning optimaal te beschermen tegen de wisselende weersomstandigheden.

A. Lente en zomer

  • Dak en gevels: Controleer op scheuren, lekken en tekenen van slijtage. Reinig de dakgoten minstens twee keer per jaar.
  • Ramen en deuren: Controleer op tocht en slijtage van de rubberen afdichtingen. Smeer scharnieren en sloten indien noodzakelijk.
  • Buitenschilderwerk: Controleer en werk bij indien nodig om houtrot en andere, meer nefaste schade te voorkomen.

B. Herfst en winter

  • Verwarming en koeling: Laat jouw verwarmings- en/of koelingssysteem jaarlijks door een professional controleren en onderhouden. Zorg ervoor dat deze professional ervaring heeft met de fabrikant van jouw verwarmings- en koelingssysteem.
  • Dak en gevels: Controleer opnieuw en zorg ervoor dat goten vrij zijn van bladeren en ander vuil om verstoppingen te voorkomen.

3. Wettelijke keuringen

Naast regulier onderhoud zijn er ook wettelijke keuringen die je moet laten uitvoeren om de veiligheid en conformiteit van je woning te waarborgen.

A. Elektriciteitskeuring

Een elektriciteitskeuring is verplicht bij de verkoop van een woning ouder dan 25 jaar en elke 25 jaar voor alle woningen. Deze keuring zorgt ervoor dat je elektrische installatie veilig en conform de regelgeving is. Meer informatie hierover vind je op de website van de federale overheid.

B. Verwarmingsketel

Een regelmatige keuring van je verwarmingsketel is verplicht. Voor centrale verwarmingsketels op gas is een tweejaarlijkse controle vereist, terwijl ketels op stookolie jaarlijks gekeurd moeten worden. Raadpleeg de specifieke regelgeving op de website van de Vlaamse overheid.

4. Het belang van professioneel onderhoud en reparatie

Hoewel doe-het-zelf onderhoud handig kan zijn, is het soms beter om professionals in te schakelen voor complexe taken. Een professional kan problemen vaak vroegtijdig signaleren en aanpakken voordat ze grote schade aanrichten. Periodieke inspecties door een professional kunnen verborgen gebreken opsporen die je zelf misschien over het hoofd ziet, zoals vochtproblemen of structurele zwaktes.

Sommige onderhoudstaken, zoals het reinigen van ventilatiesystemen of het herstellen van scheuren in muren en plafonds, vereisen specifieke kennis en apparatuur. Het inschakelen van een professional voor deze taken kan je tijd en moeite besparen, en zorgt ervoor dat het werk op de juiste manier wordt uitgevoerd.

Conclusie

Door te investeren in duurzame materialen en kwalitatieve renovaties, kun je veel onderhoud en reparaties voorkomen. Regelmatig onderhoud blijft echter essentieel om je woning in topconditie te houden. 

Bij Bouwteam Wim Beyaert staan we alvast klaar om je te helpen bij het realiseren van je droomwoning, met oog voor duurzaamheid en kwaliteit. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en een vrijblijvend adviesgesprek.

Afbeelding
Gekoppelde nieuwbouwwoning